1-Dini ölçülere uygun olması,
2-Sağlıklı, besili olması, gebe olmaması,
3-Veteriner Sağlık Raporu'nun bulunması ve aşı kaydının olması,
4-Kulaklarının küpeli olması,
5-Büyükbaş hayvanların pasaportlarının bulunması,
6-Küçükbaş hayvanların nakil belgelerinin olması,
7-Kurbanlık hayvanların erkek olanların tercih edilmesi,
8- Sığırların iki yaşını doldurmuş olması gerekir.
KURBAN KESİM YERLERİ
1-Şehirlerde kesimhane ve kurban komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde kurban kesilecektir.
2-Köyler ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde vatandaşlar çevreye zarar vermeden kurbanlarını kendi bahçelerinde kesebilecektir.
3-Cadde, sokak ve park gibi alanlarda kurban kesilmeyecektir.
KURBAN KESİLDİKTEN SORA HALK VE HAYVAN SAĞLIĞI AÇISINDAN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Kan, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelere bırakılmayacak, evcil ve yabani hayvanlara verilmeyecek, derin çukurlara gömülerek imha edilecektir.
KESİM SONRASI TESLİM EDİLECEK EVRAKLAR
Kurban olarak kesilen Sığır cinsi hayvanların kulak küpe ve pasaportları, üreticiler, satıcılar, kasaplar, kasap yardımcıları, veteriner hekimler, muhtarlar, belediye zabıta görevlileri, vekaletle kurban kesim organizasyonu yapanlar ve diğer görevliler vasıtasıyla 23 Eylül 2016 Cuma günü mesai saati bitimine kadar İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim edilecektir.
Kurbanlık olarak kesilen koyun ve keçi türü hayvanların kulak küpeleri, Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesi Yönetmeliğinin ilgili hükümleri çerçevesinde biriktirilerek, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar gereğince bulundukları yerin İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün kontrolünde imha edilir ve koyun keçi türü hayvanların veri tabanından düşümleri yapılır.
KURBANLIK HAYVANLARDA BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
Kurban, belirli özellikleri taşıyan koyun, keçi, sığır, manda ve deve cinsi hayvanlardan olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için ise 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Kesilecek hayvanın kurban olmaya engel bir kusurunun bulunmaması gerekir. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, düzgün, azaları tamam ve besili olması hem ibadetin gaye ve mahiyetine hem de sağlık kurallarına uygun düşer. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bazı azaları eksik, mesela bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvanlar kurban olmaz. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz, şaşı, topal, deli, biraz hasta, bir kulağı delinmiş veya yırtılmış olmasında kurban açısından bir sakınca yoktur. Koyunun daha semiz ve lezzetli olması maksadıyla doğduğunda kuyruğunun kısmen veya tamamen kesilmesi kusur sayılmaz.