T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ANKARA’DA OKUL KANTİNİ VE YEMEKHANELERİNE SIKI DENETİM

Yayın Tarihi : 31.10.2016

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte Başkent Ankara'da yaklaşık 1 milyon öğrenci ders başı yaparken okul kantinleri de hizmet vermeye başladı. Kantinlerin öğrencilerin günlük beslenmesindeki önemini dikkate alan İl Müdürlüğümüz de okulların açılmasıyla birlikte kantin denetimlerine hız verdi. Bu kapsamda Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen denetime İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Bülent Korkmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, İl Müdür Yardımcımız Veysal Çetin ile Gıda ve Yem Şube Müdürü Seda Türkkaş da katıldı.

Kantin çalışanlarının kişisel temizlik ve hijyen kurallarına uyup uymadıklarını, gıdaların uygun şekilde muhafaza edilip edilmediğini ve ürünlerin son kullanma tarihlerini titizlikle kontrol eden denetim ekipleri, okul kantinlerinde satılan ürünlerin ve yemekhanelerdeki ham madde, yardımcı madde ve malzemelerin bulunduğu depolarının hijyeni, çalışan personelin sağlık kontrollerinin yaptırılıp yaptırılmadığı konularında da denetimler gerçekleştiriyor.

Ekiplerce ayrıca okul kantini ve yemekhanelerin fiziki şartlarında varsa eksikliklerin giderilmesi, çalışan personelin yaptığı işler konusunda eğitiminin sağlanması, yaptıkları işin niteliğine göre iş kıyafetleri, bone, maske ve eldiven kullanmaları, atık yağların bertaraf edilmesi konusunda belediye ile temasa geçilmesi gibi konularda da kontroller yapılarak bilgilendirmelerde bulunuluyor.

Öğrencilerin sağlıklı beslenebilmesi ve obezitenin önlenmesi amacıyla okul kantinlerinde gazlı, aromalı içecekler ile kızartma türü yiyecekleri de sıkı bir şekilde kontrol eden denetim ekipleri, kantinlerde taze sıkılmış meyve suyu, meyve, süt ve süt ürünleri tüketiminin artırılması için eğitici çalışmalar da gerçekleştiriyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı ile birlikte öğrencilerle sohbet eden İl Müdürümüz Bülent Korkmaz, Ankaralıların sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmasını temin etmek amacıyla aralıksız olarak sürdürdükleri denetimleri, okulların açılmasıyla birlikte kantinlere yönelik olarak artırdıklarını belirterek, yaklaşık 1 milyon öğrencinin bulunduğu Başkent Ankara'da kantinlerin sıkı denetlenmesiyle gıda güvenliği konusunda çok önemli bir mesafe alınacağını söyledi.

Okul kantinleri ve yemekhanelerine yönelik olarak 369 kontrol görevlisi ile 1873 denetim gerçekleştirdiklerini, denetimlerin bu yıl da artarak devam edeceğini vurgulayan İl Müdürü Korkmaz, "Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sağlıklı şartlarda satışa sunulan gıdalara ulaşabilmeleri için kantin denetimlerine çok önem veriyoruz. Bu denetimlerde etkinlik ve verimliliğin sağlanabilmesi için öğrencilerimize, velilerimize ve öğretmenlerimize de önemli görevler düşmektedir. Öğrencilerimizin son tüketim tarihi geçen veya açıkta ve uygun koşullarda muhafaza edilmeyen ürünleri satın almamaları hususunda özen göstermelerini istiyoruz. Ayrıca tüketicilerimizin bir denetçi gibi davranarak satın aldıkları gıdalarla ilgili karşılaşabilecekleri olumsuzluklarda Alo 174 Gıda Hattı'nı arayarak ihbarda bulunmalarını istiyoruz" dedi.

Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı da İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak öğrencilerin sağlıklı beslenmelerine büyük önem verdiklerini vurgulayarak, bunu sağlamak için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde denetimlerin devam ettirileceğini kaydetti.