T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İLÇE BAZLI KURAKLIK VERİM SİGORTASI POLATLI’DA BAŞLIYOR

Yayın Tarihi : 19.12.2016

            Tabiat şartlarından en fazla etkilenen sektörlerin başında gelen tarımda, üreticilerin mağduriyetlerini en aza indirmek amacıyla hayata geçirilen Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi (TARSİM) kapsamında ilk kez uygulanacak İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası Ankara'nın ve Türkiye'nin en önemli tahıl merkezlerinden Polatlı'da başlıyor.

          Konuyla ilgili olarak çiftçileri bilgilendirmek amacıyla Polatlı Belediyesi Toplantı Salonu'nda bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, Ankara Vali Yardımcısı Emin Çolak, Polatlı Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, İl Müdürümüz Bülent Korkmaz, TARSİM Ankara Bölge Müdürü Murat Kaya, ziraat odası başkanları, il müdür yardımcılarımız, şube müdürleri, ilçe müdürleri ve çiftçiler katıldı.

            Bilgilendirme toplantısında bir konuşma yapan Ankara Vali Yardımcısı Emin Çolak, tarımın doğal afetlere açık bir faaliyet alanı olduğunu vurgulayarak, meydana gelebilecek doğal afetlerde çiftçilerin bir yıllık emek ve alın terlerinin heba olabileceğini belirterek, bunun telafi edilebilmesi için çiftçilerimizin, devletimizin uyguladığı tarım sigortası sistemini iyi değerlendirmelerini ve sigorta konusuna önem vermelerini istedi.

            İl Müdürümüz Bülent Korkmaz da Polatlı'nın Ankara'da tarımın kalbi konumunda olduğunun altını çizerek başladığı konuşmasında, Polatlı'nın da içinde bulunduğu İç Anadolu Bölgesi'nde kuraklığın tarımsal üretimi etkileyen en önemli risklerden birini teşkil ettiğini belirterek, İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nın ilk olarak Polatlı'da başlatılmasının büyük önem taşıdığını kaydetti. Ankara'da TARSİM'e kayıtlı 12.547 çiftçinin bulunduğunu, bunun umut verici olmakla birlikte daha fazla artırılması gerektiğine işaret eden İl Müdürü Korkmaz, bu konuda İl Müdürlüğü olarak çalışmalar yaptıklarını söyledi.

            Polatlı'nın tarımsal potansiyeline de değinen İl Müdürü Korkmaz, 2.2 milyon dekar tarım alanına sahip Polatlı'nın 326.000 ton buğday üretimi başta olmak üzere, karpuz, kuru soğan, şeker pancarı, yonca, mercimek, kanatlı hayvan, küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığı bakımından da Ankara'da ilk sırada yer aldığını belirtti.

         Polatlı'nın ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayalı olduğunu ifade eden İl Müdürü Korkmaz, ilçede tarım ve hayvancılığı geliştirmek için geçen yıl içerisinde yaklaşık 29.5 milyonu bitkisel üretim, 6.18 milyonu hayvansal üretim, 3.85 milyonu kırsal kalkınma destekleri olmak üzere 40 milyon TL civarında karşılıksız nakdi destek sağlandığını vurguladı.

       Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu ise konuşmasında kuraklığın sigorta kapsamına alınmasının önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Gübre ve yemde kdv'nin sıfırlanması ve % 50 mazot desteği uygulaması için Bakanımız Faruk Çelik'e teşekkür eden Köseoğlu, tarımsal elektrikte de indirim yapılması durumunda çiftçilerin büyük oranda rahatlayacağını kaydetti.

         Toplantının son bölümünde söz alan TARSİM Ankara Bölge Müdürü Murat Kaya da ilk kez uygulamaya konulan İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler verdi. Kuraklık sigortasında devletin prim desteğinin % 60'a çıktığını, ilk kez 2017 yılında başlayacak uygulamanın sadece buğday ürününde geçerli olacağını kaydeden Bölge Müdürü Kaya, ürün yelpazesinin önümüzdeki dönemde genişleyeceğini söyledi. Uygulamanın ÇKS kaydında kuru tarım alanı olarak yazılı alanları kapsayacağının altını çizen Kaya, verimde belli bir oranda düşüş olması halinde kuraklık sigortası yaptıran çiftçilere ödeme yapılacağını sözlerine ekledi.

           TARSİM Bilgilendirme Toplantısı'nın ardından İl Müdürümüz Bülent Korkmaz'ın başkanlığında bir araya gelen İl Müdür Yardımcılarımız, Şube Müdürleri ve 25 İlçe Müdürü, 2016 yılında yapılan çalışmaları ve 2017 yılında gerçekleştirilecek çalışma ve projeleri değerlendirerek görüş alışverişinde bulundu.