T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ANKARALI ÇİFTÇİLER BİREYSEL SULAMA DESTEKLERİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ

Yayın Tarihi : 26.01.2017

Tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama sistemlerinin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak ve kırsal alanda üreticilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi amacıyla Bakanlığımızca uygulanan Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Programına başvurular devam ediyor.

Tebliğ kapsamında kabul edilen proje başvurularında, hibeye esas mal alım tutarlarının, KDV hariç yüzde 50'sine hibe yoluyla destek veriliyor. Hibeye esas mal alım tutarı gerçek kişiler için 100.000 TL, tüzel kişiler için 200.000 TL'ye kadar ulaşabiliyor. Mal alım bedellerinin, bu miktarları aşması durumunda ise aşan kısmın başvuru sahibi tarafından ayni katkı olarak karşılanması gerekiyor.

          Ankara'da sulanan tarım arazilerini artırmayı amaçlayan İl Müdürlüğümüz, tarla içi damla sulama sistemi, tarla içi yağmurlama sulama sistemi, tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması, lineer sistem, center pivot sistem veya tamburlu sistem yağmurlama sulama makinesi alınması ile güneş enerjili sulama sistemi kurulması konularını kapsayan hibe başvuruları konusunda Ankaralı çiftçileri bilgilendirmek amacıyla ilçelerde bilgilendirme toplantıları düzenledi. Sulanan alanların yoğunlukta olduğu Kalecik, Beypazarı, Güdül, Ayaş, Polatlı, Nallıhan ve Şereflikoçhisar ilçelerinde gerçekleştirilen toplantılarda çiftçilere başvuru şartları ve yapmaları gereken işlemler hakkında teknik personel tarafından bilgiler verildi.

          Tarımda üretim ve çeşitliliği artırmada en önemli etkenlerden birinin su olduğunu kaydeden İl Müdürümüz Bülent Korkmaz, su kaynaklarının sınırlı olduğu bir ortamda sulama alanlarını artıracak, aynı zamanda da su kaynaklarını koruyacak, suyun bilinçsiz kullanımını önleyecek sistemleri yaygınlaştırmaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

          Genel olarak yağışların az olduğu Ankara'da sulanan alanların genişletilmesinin tarımsal verimliliğin artırılması açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan İl Müdürü Korkmaz, "Ankara'da tarımsal ürün çeşitliliği ve verimliliğini artırmak için sulanan alanları çoğaltmak zorundayız. Bu desteklemelerin amacı, önemli su kayıplarına yol açan açıktan sulama yöntemleri yerine, kayıpları en aza indirecek, suyun verimli kullanımını sağlayacak, yenilenebilir enerji sistemleriyle çalışan yöntemleri hayata geçirmek ve yaygınlaştırmaktır" dedi.