T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ANKARA’DA ORGANİK ÜRÜN TANITIM ATAĞI

Yayın Tarihi : 26.01.2017

İl Müdürümüz Bülent Korkmaz, Bitkisel Üretim ve Bitki sağlığı Şube Müdürü Ömer Arslan ve Organik Tarım Birim elemanlarıyla ilimizde Pazar günleri kurulan Ayrancı organik tarım pazarını ziyaret etti.

Üretimde hiçbir sentetik kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrol edilen ve sertifikalandırılan organik tarım ürünlerine talebin, dünyada ve ülkemizde her geçen gün hızla arttığını ifade eden Korkmaz, Müdürlük olarak Ankara'da organik ürünler konusunda farkındalık oluşturmaya yönelik projelerin yürütüldüğünü söyledi. İl Müdürü Korkmaz, bu kapsamda il ve ilçe müdürlüklerimize ait 12 aracın organik tarımı tanıtıcı şekilde giydirildiğini, halkın yoğun olarak kullandığı meydanlar ve AVM'lerin yanı sıra Eskişehir, Konya ve İstanbul yolu güzergahlarında bulunan 50 billboard ve 50 otobüs durağındaki reklam panolarına organik ürünleri tanıtıcı afişler asıldığını belirtti.

Ankara'da 12 ilçede 34.000 dekar alanda organik tarım faaliyeti yürütüldüğünü kaydeden Korkmaz, üretimde sebze ve meyve ürünlerinin ağırlıkta olduğunu söyledi. Ankara'da Pazar günleri Ayrancı ve Çayyolu'nda iki organik ürün pazarı kurulduğunu, yapılan tanıtım çalışmasıyla Ankaralıların organik ürünlere ulaşmasını kolaylaştırmayı ve organik ürün tüketimini yaygınlaştırmayı amaçladıklarını vurguladı.

Ankara'nın organik tarım için elverişli şartlara sahip olduğunu kaydeden Korkmaz, bu durumu avantaja çevirmek amacıyla Ankara'da yürütülen "Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" kapsamında 2010-2015 yıllarında çeşitli ürünlerde organik meyve bahçesi tesis ettirildiğini ve projenin sonuçlarının alınmaya başlandığını ifade ederek, organik ürünlerin her geçen gün pazar payını arttırdığını, tüketicilerin artık raflarda organik ürünler aradığını, bu konuda çok ciddi bir pazar potansiyelinin olduğunu, talebin karşılanabilmesi için organik üretimin artırılması gerektiğini belirtti. Bu kapsamda Bakanlığımızın organik üretim yapan çiftçilerimizi destekleme kapsamına aldığını belirten Korkmaz, sebze ve meyve üretiminde dekara 100 TL, tıbbi ve aromatik bitkilerde dekara 70 TL, mercimek, nohut, kuru soğan ve ayçiçeği ürünlerinde 30 TL, hububat ve yem bitkilerinde dekara 10 TL destek verildiğini, Ankaralı üreticilerimizin bu durumu dikkate alarak imkanları değerlendirmelerini istediklerini, Müdürlük olarak da üreticilerle sürekli diyalog halinde olduklarını, eğitim ve yayım çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Organik ürün tüketenlere de uyarılarda bulunan İl Müdürü Korkmaz, son yıllarda insanların organik ürünlere olan ilgisini kullanmaya çalışan istismarcıların da olabileceğini belirterek, tüketicilerin haklarının korunması ve organik ürüne olan güvenin sürdürülmesi için pazar ve marketlerin sürekli denetlendiğini söyledi. Bir ürüne organik denebilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yetkilendirilen kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarınca sertifikalandırılması gerektiğinin altını çizen Korkmaz, bu sertifikasyon kuruluşlarının ürünün yetiştirilmesindeki tüm aşamalarda gerekli denetimleri yaptığını, üreticilerin gerekli şartları sağlaması halinde de ürünlerin organik olduğunu gösteren sertifika verdiğini, sertifikasız hiçbir ürünün organik ürün olarak satılamayacağını, ambalajlı ürünlerde mutlaka organik ürün logosunun bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.