T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Türkiye'nin Başkenti, Tarımın da Başkenti... 22 Üründe ilk 3 sıradayız...

Yayın Tarihi : 13.11.2017

Sahip olduğu 12 milyon dekarlık arazi varlığıyla Türkiye'nin ikinci büyük tarım şehri olan Ankara, buna paralel olarak Türkiye üretiminde de çok önemli bir paya sahip bulunuyor. Memur kenti, Bürokrasi şehri olarak bilinen Ankara'da kırsal bölgelerdeki tarım potansiyeli değerlendirilerek önemli ölçüde tarımsal üretim gerçekleştiriliyor.

TÜİK'in açıkladığı 2016 yılı bitkisel üretim verileri de Ankara'nın tarımsal üretimdeki başarısını ortaya koyuyor. Bu verilere göre Ankara, dokuz üründe Türkiye birincisi, sekiz üründe Türkiye ikincisi, beş üründe de Türkiye üçüncüsü durumunda.

Tarım arazisi büyüklüğü olarak Konya'dan sonra ikinci büyük şehir olan Ankara, kuru soğan, taze soğan, marul (aysberg), kimyon, aspir, balkabağı, yerelması, turp (bayır) ve iğde üretiminde Türkiye birincisi, arpa, buğday, havuç, ayçiçeği (çerezlik), ıspanak, kavun, patates (tatlı) üretiminde Türkiye ikincisi, yeşil mercimek, armut, marul (göbekli), yulaf (dane) ve Macar fiği (dane) üretiminde de Türkiye öncüsü durumunda bulunuyor. 

Ankara'nın ortaya koyduğu bu başarıdan büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden İl Müdürümüz Bülent Korkmaz, yapılan üretimler Ankara'da yaşayan 5 milyonu aşkın insanın gıda ihtiyacına cevap verildiği gibi gerek diğer illere, gerekse yurt dışına önemli miktarda ürün gönderildiğini söyledi.

Elde edilen bu başarıda özverili şekilde çalışarak üretim yapan Ankaralı çiftçilerin büyük payı olduğunun altını çizerek onlara teşekkür eden İl Müdürü Korkmaz, "İl ve İlçe Müdürlükleri olarak her zaman çiftçilerimizin yanında olmaya, onlarla istişare içerisinde çalışmaya, onları tarımsal yeniliklerle buluşturmaya özen gösteriyor, yönlendirici eğitimler düzenliyoruz. Bu çalışmalarımızın karşılığını almak bize hem mutluluk veriyor, hem de çiftçilerimizle birlikte daha büyük başarılara imza atma konusunda şevk ve umut veriyor" dedi.

Bakanlığımızın yürüttüğü destekleme politikalarının da elde edilen başarıda önemli bir pay sahibi olduğunu vurgulayan İL Müdürü Korkmaz, Ankaralı çiftçilere her yıl ortalama 200 milyon TL'nin üzerinde karşılıksız hibe olmak üzere sektöre 1.5 milyar TL kredi ve hibe verilmekte olduğunu sözlerine ekledi.