T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TEKNİK PERSONELE PERMAKÜLTÜRE GİRİŞ EĞİTİMİ

Yayın Tarihi : 22.05.2017

                Ankaralı çiftçileri tarımsal yenilik ve uygulamalarla buluşturmayı amaçlayan İl Müdürlüğümüz, 1970'li yıllarda dünyada başlayan, 2008'li yıllardan sonra da ülkemizde gündeme gelen permakültür/onarıcı tarım uygulamaları konusunda il ve ilçe müdürlüklerinde görev yapan teknik personele yönelik eğitim programı düzenledi. Programa İl Müdürümüz Bülent Korkmaz ve Cumhurbaşkanlığı Danışmanı İbrahim Sönmez'in yanı sıra İl Müdür Yardımcılarımız ve şube müdürleri de katıldı.

            Eğitim programının açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Bülent Korkmaz, Ankara'nın tarım ve hayvancılık açısından sahip olduğu potansiyelin altını çizerek, amaçlarının Ankaralı çiftçileri tarımda gelişen yeni teknoloji ve uygulamalarla buluşturarak verimliliği artırmak olduğunu belirtti ve bu çerçevede bu eğitimi düzenlediklerini söyledi.

            Tarımda, kırsalda yaşayan insanların doğdukları yerden göç etmeden doymaları, tarımdan yeterli gelir elde etmeleri ve sürdürülebilirlik konularının önemli kavramlar olduğunu kaydeden İl Müdürü Korkmaz, "Bunun için atalarımızdan bize miras kalan bu toprakları tekniğine, bilime fene uygun olarak kullanmamız gerekiyor. Bu yenilikleri İl Müdürlüğü olarak İlçe Müdürlüklerimize, çiftçi ve üreticilerimize aktarmak en büyük amacımız" dedi.

            İl Müdürümüz Bülent Korkmaz'ın konuşmasının ardından başlayan eğitimde Permakültür Eğitmeni ve Tasarımcısı Timuçin Şahin tarafından katılımcılara permakültürün tanımı, permakültür etiği ve tasarım prensipleri, tasarım metodolojisi ve temel uygulama örnekleri, topluluk ve kentte yapılabilecek stratejiler konularında bilgiler verildi.

            Permakültürün toprak, gıda, barınma, enerji, etik, iklim ve su gibi konuları bir arada toplayarak bunlara bütüncül bir bakış açısı sağlamaya çalıştığını anlatan Şahin, "Dünyadaki permakültür örneklerine baktığımız zaman, çöllerden en yüksek dağların zirvelerine kadar gıda üretimini ve özellikle yerel toplulukların desteklenmesini destekleyen bir teknik olduğunu söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

 Kamunun hemen hemen hiç katılmadığı permakültür konusunda Ankara'da yapılan bu girişimin bir ilk olduğunu, bu girişimin bu açıdan büyük önem taşıdığını vurgulayan Şahin, Beypazarı Yoğunpelit Köyü'nde Bakanlığımızın katkılarıyla İl Müdürlüğümüz tarafından kurulan seranın etrafındaki yaklaşık 10 dönümlük alanın permakültür prensiplerine uygun olarak tasarlanacağını belirterek, bunun kendileri için heyecan verici bir durum olduğunu, bu uygulamanın da Türkiye'de bir ilk olacağını sözlerine ekledi.