T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BAŞKENTTE GELİŞTİRİLEN HUBUBAT ÇEŞİTLERİ ÇİFTÇİLERE TANITILDI

Yayın Tarihi : 13.07.2017

Bakanlığımız Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ürün çeşitleri, tarla günü etkinliğiyle çiftçilere ve tarım paydaşlarına tanıtıldı. İkizce Uygulama ve Araştırma Çiftliği'nde gerçekleştirilen programa İl Müdürümüz Bülent Korkmaz, Enstitü Müdürü İlhan Subaşı ve Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Veli Altunkaş'ın yanı sıra, Ziraat Odaları Başkanları, Enstitü çalışanları, tohum şirketi temsilcileri ve çiftçiler katıldı. 

            Programın açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürü İlhan Subaşı, bitkisel üretim materyali olan tohumun ülkelerin tarım sektörleri için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, sertifikalı tohumların, verimliliği % 20-30 oranında artırdığını söyledi. Dünya tohum pazarının 45 milyar dolarlık hacme ulaştığını kaydeden Subaşı, enstitü olarak özel sektöre destek olduklarını ve özel sektör ofisleri açtıklarını, zamanla bu ofislerin işlevselliğinin artacağını ifade etti.

            İl Müdürümüz Bülent Korkmaz ise yaptığı konuşmada dünya nüfusunun artışına bağlı olarak gıda ihtiyacının da arttığına, buna paralel olarak tarım alanlarının aynı kaldığına ya da bazı yerlerde azaldığına dikkat çekerek; "Azalan tarım alanlarıyla ilgili çözüm geliştirme adına tarımda verimliliği mutlaka artırmamız gerektiğini, verimliliği artırmanın yolunun ise dünyadaki bilgi ve teknolojiyi çiftçi ile buluşturmaktan geçtiğini, bu açıdan tarla günleri, tarım fuarları ve organizasyonlarının çok önemli olduğunu" vurguladı. Ankara İli tarım alanı bakımından Konya İlinden sonra 12 milyon dekar alanıyla ülkemizde en fazla tarım alanı olan 2. şehir konumundadır. 12 milyon dekar alanımızın %67'si hububat alanı, diğer kısımlar ise sebze ve meyve tarımı amacıyla kullanılmakta veya nadasa bırakılmaktadır. Ülkemizde üretilen 22 tarım ürününde Ankara ilk 3 sırada yer almaktadır. İl Müdürü Korkmaz, 2016 yılı kesinleşmiş TÜİK verilerine göre Ankara'nın özellikle kimyon,aysberg marul, aspir, kuru soğan, iğde, turp, taze soğan, balkabağı gibi ürünlerde 1.sırada; havuç, çerezlik ayçiçeği, ıspanak, arpa, kavun gibi ürünlerde 2.sırada; buğday, Macar fiği, yeşil mercimek, armut gibi bazı ürünlerde ise 3. sırada yer aldığını ifade etti. Ankara'nın 2015 yılında 16 üründe ilk 3'te yer aldığını, 2016'da ise bu sayının 22 ürüne çıktığını belirten İl Müdürü Korkmaz ayrıca "Başkentin tarımda hak ettiği değeri daha fazla alabilmesi hedefi için çalışmaların aralıksız devam edeceğini, ülkenin başkentinin tarımın da başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini" kaydetti. İl Müdürü Korkmaz, başkentimizin hayvancılık potansiyelinin de çok önemli bir noktada olduğuna vurgu yaparak, Ankara'nın 400 binlere yaklaşan büyük baş hayvan ve 1milyon 200 bin civarında küçükbaş hayvan varlığıyla da 7. Sırada olduğunu belirtti.  Sözlerine devam eden Korkmaz "Koyun varlığında ise ülkemizde ilk 5 te yer almaktayız. Tiftik keçisi üretimi Ankara'mız için sembol bir üründür. Bunda da 1. sırada yer almaktayız. 2016 yılında hayvancılığa 42 milyon, bitkisel üretime 161 milyon ve diğer desteklerle birlikte toplamda Ankaralı çiftçilerimize 203 milyon TL hibe karşılıksız destek sağlanmıştır. Tohum üretimine 10 milyon TL, hububat ve bakliyat için de 52 milyon TL hibe verilmiştir. Ankara'da 2015 yılında 20 bin ton tohumluk üretimi yapılırken bu rakam 2016 yılının sonunda 30 bin ton üretime ulaşmıştır. Çok ciddi üretim artışı meydana gelmiştir. Tohum 'Milli Tarım' Projesinin en önemli parçasıdır. Bizim de stratejik milli meselemizdir." açıklamalarında bulundu.

            İl Müdürü Korkmaz, ayrıca "Milli Tarım kapsamında ülkemizin havzalara ayrıldığını, artık ürün bazlı değil, havza bazlı üretim yapılacağını" vurgulayarak "Bu amaçla Ankara'da İlçe Müdürlerimizle, Ziraat Odası Başkanlarımızla ve ilgili kişilerle teknik görüşmeler yaptık. Artık Ankara'nın toprağına, iklimine en uygun ürün nerde yetişiyor ise o ürün destekleme kapsamına alınacak. Bölgede ve ilçede o ürün yetiştirilecek." hususlarını dile getirdi. Son olarak İl Müdürü Korkmaz "Ankara tarımının hak ettiği yeri alması için çalışmaların süreceğini" sözlerine ekledi.

Çiftçi ve katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından, etkinliğe katılanlar, arpa ve buğday çeşitlerinin olduğu tarlaları gezdi.