T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Buzağı Çalıştayı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 1.12.2017

            BUZAĞI KAYIPLARINI ÖNLEME ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

            Ülkemiz hayvancılığı açısından önemli ekonomik kayıplara yol açan buzağı kayıplarının önlenmesi ve bu konuda yapılacak çalışmalara ışık tutması amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba'nın himayelerinde İl Müdürlüğümüz, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen "Buzağı Kayıplarının Önlenmesi Çalıştayı" tamamlandı.

            Çalıştayın sonuç değerlendirme toplantısı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba, Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Bakan Yardımcımız Mehmet Daniş, Bakanlığımız bürokratları, Ankara Vali Yardımcısı Emin Çolak, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, öğretim üyeleri, İl ve İlçe Müdürlüğü yöneticileri ve yetiştiricilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

            Toplantıda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, genellikle büyük işletmelerde buzağı ölümlerinin görülmediğine işaret ederek, ölüm oranlarının küçük ve orta ölçekli işletmelerde yüksek olduğunu söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, kırmızı et sorununun çözümü için 2018'de destekleri artıracaklarını vurgulayarak, "2018'den itibaren 50 büyükbaş hayvanın altında yetiştiricilik yapan küçük işletmelere, ruhsatlı kesimhanelerde kestirilen her hayvan başına 250 lira destek vereceğiz" dedi.

Üreticiyi eğitimle buluşturacaklarını vurgulayan Fakıbaba, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde gebe düvelerin, buzağı doğumlarının ve buzağı gelişmesinin takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Yurt dışından et gelmesini istemediğini ve bunun kendisini çok rahatsız ettiğini ifade eden Fakıbaba, günümüz koşullarında ortam şartlarına uymak zorunda olduklarını dile getirdi.

Fakıbaba, "Ben arkadaşlarıma inanıyorum ve güveniyorum. Bu bir takım oyunu. Brezilya, Fransa nasıl başardıysa biz de bunu başaracağız. Bu işi ithalatla sürdüremeyeceğimizi söylüyorum. Diyorlar ki 'Çelişkili laflar söylüyor'. Çelişki falan yok. Geldiğim günden beri aynı şeyi söylüyorum, bizim için yerli üretici başımızın tacıdır. Lafla olmaz, ben de bunu biliyorum ancak bir anda istenilen olmuyor, biraz zaman isteyen bir iş." diye konuştu.

Et ve Süt Kurumunun (ESK) marketlere kırmızı et satışıyla yaptığı piyasa regülasyonuna dikkati çeken Fakıbaba, "Bizim amacımız hiçbir zaman özel sektörle yarışmak değil. Bizim tek görevimiz regülasyondur." ifadesini kullandı.

"Buzağıların aşıları bedava olacak"

Fakıbaba, küçük ve orta ölçekli işletmelere çok önem vereceklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"İnşallah 2018'den itibaren göreceksiniz, nasıl destekler veriliyor. Tarım Bakanlığının personeli seferber olacak. Nasıl hamile bir anne kontrol altında tutuluyorsa bizim de gebe düvelerimiz kontrol altında tutulacak ve mutlaka buzağıların aşıları bedava yapılacak. Bunun için 1 Ocak'ı beklemek zorundayız. Aşılar yapılırken veteriner arkadaşlarımız ücret alıyorlar. Biz dedik ki 'Veteriner hekimlerin hakkıdır bu ancak aşı paralarını vatandaşların ödemesi doğru değildir.' Bunların hepsi hallolacak. Yerli üreticiler emin olsunlar, biz zarar ettirmeyiz, kâr ettiririz ama deli paralar da kazandırmayız. Benim için üretici çok önemli ama tüketici de çok önemli."

Şu anda 5,5 milyon ana büyükbaş hayvan bulunduğunu, bunun 6,5 milyona çıkarılması gerektiğini belirten Fakıbaba, "Bunun için 1 milyon düveye ihtiyaç var. 2018 ve 2019 yılında 1 milyon düveyi Türkiye tarımına kazandırdığımız takdirde bizim işimiz zor değil." değerlendirmesinde bulundu.

Fakıbaba, kırmızı et sorununun çözümü için 2018'de destekleri artıracaklarını vurgulayarak, 2018'den itibaren 50 büyükbaş hayvanın altında yetiştiricilik yapan küçük işletmelere, ruhsatlı kesimhanelerde kestirilen her hayvan başına 250 lira destek verileceğini bildirdi.

"Takip için yapı arayışına başladık"

Ankara Valisi Ercan Topaca da Türkiye genelinde 5 milyon civarında buzağı bulunduğunu hatırlatarak, buzağı ölümlerinin yüzde 5 bile olsa bunun 250 bin kayıp anlamına geldiğini anlattı.

Bu nedenle buzağı ölümlerinin önüne geçilmesi gerektiğine işaret eden Topaca, devletin, buzağıların sağlıklı bir şekilde doğumuna ve bir süre geliştirilmesine ilişkin takiplerini yapması gerektiğini söyledi.

Ankara'da bunu sistematik olarak elektronik ortamda takip edecek bir yapı arayışında olduklarını ifade eden Topaca, hayvancılığın gelişmesini bu tür çalışmalarla sağlıklı bir zemine oturtacaklarını dile getirdi.

"2018'i buzağı yılı ilan edelim"

Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan da buzağı ölümlerinin büyük bölümünün küçük ve orta ölçekli işletmelerde olduğuna dikkati çekerek, büyük işletmelerin veteriner hekim ve ziraat mühendisi istihdam ettiğini ve çevre düzenlemesini hayvan sağlığına uygun yaptığını anlattı.

Buzağı ölümlerinin azaltılması için teknik hizmetin çiftçilerin ayağına götürülmesi gerektiğini vurgulayan Özcan, 81 ilde örgütlenmiş damızlık sığır yetiştiricileri birlikleri olarak bu anlamda görev almak istediklerini bildirdi ve "2018'i buzağı yılı ilan edelim" önerisinde bulundu.

İl Müdürümüz Bülent Korkmaz ise jeopolitik ve stratejik konumu dolayısıyla ülkemizin Başkenti olan Ankara'nın, sahip olduğu tarım arazi varlığı ve hayvancılık potansiyeli bakımından da ülkemizin Başkenti konumunda olduğunu vurgulayarak, Ankara'nın tarımsal potansiyelinin artırılması için çiftçi eğitimi, bitki zararlıları ve hayvan hastalıklarıyla mücadele çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Buzağı kayıplarının ülkemiz için önemli bir ekonomik kayıp olduğunun altını çizen İl Müdürü Korkmaz, bir ilki gerçekleştirerek düzenledikleri çalıştayla bu konuya dikkati çekerek farkındalık oluşturmayı ve konunun önemini kamuoyu gündemine getirmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Protokol konuşmalarının ardından çalıştay grupları konuya ilişkin olarak hazırladıkları sunumları gerçekleştirdi. Bakım, Beslenme ve Yetiştiricilik konusunda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'nden Dr. Neşe Turay Toprak ve Araştırma Görevlisi Ayşe Övgü Şen'in sunumunun ardından Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Prof. Dr. Arif Kurtdede ile Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Yavuz Ulusoy Hastalıklarla Mücadele ve Koruyucu Hekimlik konusundaki sunumlarını gerçekleştirdi. 

Çalıştayda ayrıca hastalıklardan ari onaylı süt çiftliği sahibi örnek yetiştiricilere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Ankara Valisi Ercan Topaca tarafından plaket verildi.