T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ankara'da Organik Tarım Sempozyumu

Yayın Tarihi : 15.12.2017


Eğitim çalışmalarına büyük önem veren ve düzenlediği etkinliklerle tarımın paydaşlarını bir araya getiren İl Müdürlüğümüz, özellikle son yıllarda önemi artan organik tarım konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla konuyla ilgili sempozyum düzenledi. Bir otelde gerçekleştirilen sempozyuma Vali Yardımcımız Emin Çolak, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz ve İl Müdürümüz Bülent Korkmaz'ın yanı sıra İl Müdür Yardımcılarımız, şube ve ilçe müdürleri, akademisyenler, ziraat odası başkanları, organik tarım üreticileri ile il ve ilçe müdürlüğü çalışanları katıldı.

            Sempozyumun açılışında konuşan Ankara Vali Yardımcısı Emin Çolak, insan hayatının devamı için tarımın vazgeçilmez bir unsur olduğunu, ancak sağlıksız ürünlerin insan ve çevre sağlığı için bir tehlike olduğunun altını çizerek, bu düşünceden hareketle dünyada organik tarımın gündeme geldiğini, 1980'li yıllardan itibaren de ülkemizde de organik tarım serüveninin başladığını söyledi.

Türkiye'de organik tarım üretiminde önemli gelişmeler kaydedildiğini ancak, üretilen ürünlerin pazarlanması noktasında sıkıntılar yaşandığını kaydeden Vali Yardımcısı Çolak, konunun çözümünde yönetici ve üreticilerin işbirliği içerisinde çalışmalarının büyük önem taşıdığını, çözüm olarak da pazarlarda ve marketlerde organik ürünlerin satışı için bölümler ayrılabileceğini belirtti.

Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz ise organik tarım konusundaki mevzuat ve Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Organik tarım mevzuatının AB ile uyumlu hale geldiğini kaydeden Durmaz, 8 ürünle başlayan organik tarım üretiminin 225 ürüne ulaştığını, 2016 yılı verilerine göre 68.000 üreticinin 525.000 hektarlık alanda üretim yaptığını ifade etti.

İl Müdürümüz Bülent Korkmaz da ülkemizde kişi başına milli gelirin artmasıyla organik ürünlere olan ilginin arttığına vurgu yaparak, tarım teşkilatı olarak sık sık konuyla ilgili sorulara muhatap olduklarını, düzenledikleri bu sempozyumla konunun uzmanlarını ve paydaşlarını bir araya getirerek organik tarım konusunda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Organik tarım konusunda dünyada yaşanan gelişmelere değinen İl Müdürü Korkmaz, dünyada organik tarımın genel tarım içindeki payının % 5'ler düzeyinde olduğunu, ülkemizde ise % 2'lerde olduğunu ancak verilen teşvik ve desteklerle hızlı bir ilerleme kaydedildiğini belirtti.

Ankara'da 51.000 dekar alanda organik tarım üretimi yapıldığını, bunun yanı sıra küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta da organik üretim yapıldığını, özellikle küçükbaş hayvancılıkta Ankara'nın ilk sıralarda yer aldığını kaydeden İl Müdürü Korkmaz, organik tarıma verilen desteğin de 1.350.000 TL olduğunu ifade etti. Ankara'nın organik tarım açısından çok elverişli şartlara sahip olduğunu vurgulayan İl Müdürü Korkmaz, "Organik tarım potansiyeli olan ilçelerimizde çiftçi eğitimlerine ağırlık vererek hem Bakanlığımızın destek ve teşviklerini anlatacağız, hem de çiftçilerimizin zorlandığı kontrol ve sertifikasyon süreci konusunda bilgilendireceğiz. Hedefimiz Ankara'da organik tarımı geliştirmek" şeklinde konuştu.  

Konuşmaların ardından, oturum başkanlığını Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu'nun yaptığı sempozyumda Prof. Dr. Uygun Aksoy, Prof. Dr. Dilek Anaç, Prof. Dr. Cem Özkan ve Nurper Mortaş, organik tarım, organik tarımda bitki besleme, organik tarımda hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri ile sertifikasyon işlemleri hakkında sunum eşliğinde katılımcılara geniş bilgiler verdiler.

Ankara İli Organik Meyve Yetiştiricileri Birliği Kurucu Başkanı Muktedir Ballı'nın da kısa bir konuşma yaptığı sempozyumda, katılımcıların yönelttiği sorular cevaplandırıldı ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.